Ook met autisme genieten van attractieparken en musea met de Autipas

De vakantie komt eraan, tijd om gezellig eropuit te gaan met het gezin. Toch is dat niet voor alle gezinnen en personen met autisme vanzelfsprekend. De drukte en wachtrijen bij deze attracties kan voor veel spanning en daardoor minder plezier zorgen. Daarom is er de mogelijkheid om bij de NVA een Autipas aan te vragen. Met deze pas, en soms een aanvullende doktersverklaring, is er vaker de mogelijkheid voor korting voor een begeleider, omzeilen van de wachtrijen en meer begrip voor specifieke behoeften. De pas is online aan te vragen. 

In de Autipas staat persoonlijke informatie over de betreffende persoon. Dit kan van belang zijn als iemand met autisme in het openbaar in de problemen komt, hulp nodig heeft of uitleg wil geven over wat hij/zij nodig heeft.

Ervaringsverhaal

'Zo stond ik laatst op een station waar de trein niet verder kon. Een jonge vrouw raakte in paniek en hield haar Autipas omhoog. Voor mij een signaal om aan haar te vragen wat ze nodig had. Ze gaf aan dat ze niet wist wat te doen, omdat het anders liep dan ze had verwacht. Samen bedachten we dat ze haar moeder kon bellen. De moeder gaf aan hoe ze het beste kon handelen en zo vervolgde ze haar weg. Door het omhooghouden van de Autipas kon haar omgeving snel en adequaat handelen. Een mooi hulpmiddel!'

Bron: Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)