<< Kijk bij leerlingen met ASS naar hun kwaliteiten en denk vanuit oplossingen >>
Saskia Sliepenbeek, autisme steunpunt

Seminar Berkenbrein! Een terugblik Terug naar alle artikelen

Op woensdagmiddag 20 maart zijn we met enkele collega’s vanuit SSOE bij het seminar Berkenbrein! geweest. Deze werd voor de achtste keer georganiseerd door De Berkenschutse. Om er voor te zorgen dat het onderwijsveld op de hoogte blijft van onze diensten, zijn we regelmatig te vinden op onderwijsmarkten. 

Grote opkomst

Met een opkomst van 300 personen voldoet Berkenbrein! aan een behoefte. Het thema was ‘prikkelende prikkels’ waarbij de rol van prikkelverwerking op het leren en gedrag in het onderwijs aan bod kwam. Na de opening door Bram Krol, de directeur van De Berkenschutse, nam GZ-psycholoog Geert Toonen ons mee door de lezingen van de middag te positioneren in het model van J. Morton en U. Frith (1995) nadat hij dit model het uitgelegd. 

Sprekers

Daarna was het de beurt aan André Rietman, onder meer neuropsycholoog van het Erasmus MC. De zaal hing aan zijn lippen toen hij vertelde over prikkelverwerking en de invloed daarvan op de mate van alertheid. Op de website opvoeden.nl heeft hij mede het onderdeel prikkelgevoeligheid vormgegeven. 

De volgende lezing werd gegeven door Celeste Meijs. Zij heeft diverse masteronderzoeken begeleid over sensorische prikkelverwerking op de open universiteit en deelde de opbrengsten daarvan met ons. 

Na de pauze vertelden Jonita Vreijsen, Patricia Oosterveen en Marieke Wijnands, allen professionals van De Berkenschutse, over prikkelverwerking in de klas. Leerkrachten en leerlingen werken samen aan het signaleren van prikkelproblemen. Zo duiden leerlingen de actuele prikkelverwerking en kunnen vervolgens aangeven wat ze nodig hebben. Ze maken daarbij gebruik van een tool, de prikkelmeter. Door prikkelregulering is het kind beter in staat om tot leren te komen. Dit verdient navolging. Een mooi praktijkboek is “Wiebelen in de klas” van M. Thoonsen en C. Lamp.

Informatie volgt

Alle presentaties van deze boeiende middag zijn binnenkort terug te vinden op de website van De Berkenschutse.

Wij bedanken de Berkenschutse voor hun gastvrijheid. Tot de volgende keer!