Hoe vaak komt het voor dat je een bijdrage mag leveren als extern begeleider onderwijs in de begeleiding van een topsporter op dit niveau? Niet vaak toch?! Welnu: Wilma Latour en Ruud Doorakkers hebben van deze ervaring mogen proeven en we kunnen zeggen dat niet alleen Niels, maar ook wij erg trots zijn.
Wat vooraf ging
Op basisschool de Lindt in Stiphout heeft Ruud Niels al mogen ondersteunen bij de gymlessen. Al snel was duidelijk dat deze jongen een sportmentaliteit heeft. Niels is op jonge leeftijd getroffen door een meningokokkeninfectie waaraan hij anatomische malformaties heeft over gehouden: hij heeft o.a. amputaties aan beide benen en mist delen van de vingerkootjes. Het is een feest geweest om Niels te mogen begeleiden omdat hij altijd mogelijkheden zag en nooit zijn beperkingen. De protheses gingen tijdens de gymles uit en werden in de hoek van de kleedzaal gezet en Niels verplaatste zich razendsnel op zijn geamputeerde benen. Zo heeft technisch vakman Jo van Eeten van Mytylschool Eindhoven een zitslee aangepast zodat Niels kon deelnemen aan de skimiddagen toen hij op het Knippenberg College leerling was van de sportklas.
Ups en downs
Natuurlijk heeft dit traject ook ups-en downs gekend: de acceptatie van een fysieke beperking van je kind is emotioneel voor ouders. Of het moment waarop Ruud vroeg wat Niels wilde worden. Hij gaf aan dat hij net als Ruud sportleraar wilde zijn waarop deze de ALO’s (Academisch voor Lichamelijke Opvoeding) heeft benaderd, maar deze zagen geen mogelijkheden tot plaatsing. Echter het Summa College wilde de uitdaging met Niels wel aangaan. Hier zit hij nu in het tweede jaar (sport en bewegen) en zal volgend jaar examen doen. Ook de overgang van middelbare school naar MBO was weer een stapje van “loslaten” voor ouders. Niels moest nu immers zelfstandig naar het MBO en zijn zaken zelf regelen met afstemming op zijn topsportcarrière. Ouders en vooral moeder hebben erg veel tijd gestoken in de tennisambities van Niels; brengen naar regionale toernooien, toen op landelijk niveau 2 tot 3 keer per week trainen op Het Nationaal Trainingscentrum in Amstelveen, etc.
Team van begeleiders
Het mag duidelijk zijn dat een succesvolle begeleiding niet enkel bij de Externe Dienstverlening van SSOE ligt, maar een wisselwerking is tussen leerling, school en ouders. Immers, de leerling moet de uitdaging zien, de school gaat aan de slag met de adviezen en aanpassingen van de extern begeleider onderwijs en van de ouders wordt ook de nodige inzet gevraagd om mee te gaan in dit proces.
Vanaf deze plaats bedanken we basisschool De Lindt, het Knippenberg College in Helmond en het Summa College voor hun inzet en bijdrage aan dit succes van Niels.
Wij feliciteren Niels nogmaals met het behalen van een gouden medaille in het dubbelspel en zijn bronzen medaille bij het enkelspel rolstoeltennis.